Jak se v Rosicích z „béčkařů“ stávají „céčkaři“

5. 11. 2019

„Řidiči nám chtějí pomáhat a my samozřejmě pomáháme jim,“ říká Lukáš Matějka, který sám začal v devatenácti za volantem našeho auta a dnes vede dopravu v Rosicích. Právě s ním jsme si povídali, jak se funguje program během kterého si naši šoféři dělají řidičák sk. C „na firmu“. 

Jak to vlastně funguje?
Po uplynutí zkušební doby se s řidičem udělá kvalifikační dohoda, řidič nastoupí do autoškoly, udělá si céčko a následně i profesní průkaz. My mu to celé zaplatíme a v rámci možností se snažíme plánovat směny tak, aby mohl práci a autoškolu zkombinovat. Ráno odejede okruh a pak jde na jízdy do autoškoly. Když si udělá céčko a profesák, podepíšeme spolu kontrakt na tři roky. To ale neznamená, že by nemohl z PENAMu tři roky odejít. To samozřejmě může. Jen by pak musel uhradit poměrnou část nákladů na autoškolu.

Co pro to musí udělat sám řidič? 
My jsme samozřejmě s klukama v přímém kontaktu. Když k nám nastoupí nováček, tak si ho ve zkušební době otipujeme a leckdy se ho třeba už snažíme navést, aby si to céčko u nás udělal. Nám se tím zvýší operativa a spousta kluků samozřejmě vnímá, že si tím rozšíří svojí kvalifikaci. Řidičák jim zůstane, i kdyby časem odešli někam jinam. Také je motivuje finanční ohodnocení, protože řidič s céčkem má větší základ než řidič s béčkem. Takže on si udělá rekvalifikaci, my mu jí zaplatíme a jemu se navíc po nějaké době zvednou i peníze. Je to pro všechny výhodné.

Jak dlouho tento program běží a jak ho hodnotíte?
Program běží zhruba od konce roku 2017. Hotové céčko i s profesákem má 6 lidí, další 2 nám teď nastoupili do kurzu a třetí začne na konci prázdnin. Pro spoustu lidí to může být dobrý start. Mladý kluk po škole, který nemá praxi, v tom vidí, že si vydělá nějaké peníze a my mu ještě umožníme tu rekvalifikaci. A nemusí se bát ani toho tříletého úpisu, protože může kdykoliv odejít, jen by pak doplatil tu poměrnou část. Pokud tady někdo nechce být, tak není potřeba ho držet. To by jen narušovalo kolektiv. Těch 60 řidičů, co tu máme, jsou tu skvělí chlapi, kteří fungují, chtějí nám pomáhat a my samozřejmě pomáháme jim. Takhle to tady vždycky fungovalo a fungovat bude.

Nechcete, aby Vám unikly nově otevřené pozice? Dejte nám na sebe kontakt a my Vás budeme včas informovat.

Chci vědět první

Chcete se nás zeptat na doplňující informace? Kontaktujte nás na e-mailu penam@penam.cz

Náš tým

Naši personalisté se starají o to, aby mezi zaměstnanci šlo všechno jako po másle. A protože jim na našich lidech skutečně záleží, jdou do toho naplno. Nebojte se je kdykoliv kontaktovat.